Week van de Teek

Gepubliceerd op 22 april 2024 om 11:08

Week van de teek 2024

 

Van 22 tot en met 26 april 2024 is het de Week van de Teek.

 

Deze week is in het leven geroepen om aandacht te besteden aan dit kleine maar oh zo vervelende beestje. Een teek lijkt namelijk onschuldig, maar kan zowel mensen als dieren flink ziek maken.

 

De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties.

Wist u dat een onschuldige tekenbeet voor honden tot gevaarlijke complicaties kan leiden?

Een teek bij honden is vrijwel altijd ongevaarlijk als de teek op tijd verwijderd wordt. Toch kan een tekenbeet bij honden een enkele keer grote gevaren met zich meebrengen.

Misschien weet u niet precies hoe u uw hond op teken kunt controleren, of hoe u ze het beste kan verwijderen.

Vandaar dat ik, Christel van Just Jercha’s pets, dit blog heb geschreven met de meest nodige informatie!

Klopt er iets niet of heeft u een aanvulling dan kunt u dat in de reacties vermelden.

 

Hoe ziet een teek eruit?

Teken lijken op spinnetjes en kunnen erg klein zijn: 1 tot 3 millimeter. Een teek kan bijten. De teek zuigt dan bloed op en zwelt op tot een donker bolletje. Een volgezogen teek kan wel een doorsnede van 1 centimeter hebben. De onvolwassen teek, de nimf, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van de ziekte van Lyme. Nimfen zijn vaak moeilijk te zien omdat ze niet groter zijn dan een speldenkop.

 

Waar komen teken voor?

Teken komen in heel Nederland voor. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Vooral in hoog gras of tussen dode bladeren. Verder zitten ze op huisdieren, wild, vogels en kadavers. Van daaruit hechten ze zich aan passerende dieren en mensen. Teken worden actief als de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten.

"Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt." (“Teek op uw hond: voorkomen & weg halen | AniCura Nederland”) Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los.

Tijdens dit bloed-zuigen kunnen ziektes worden overgebracht. De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme. Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ziektes overdragen als Anaplasmose, Babesiose (tekenkoorts), Ehrlichiosis en Mycoplasmose. Ik ga hier verder niet op in, maar u kunt op internet alle informatie vinden

 

Help, mijn hond heeft een teek?

Verwijder de teek zo snel mogelijk!

Controleer uw honden altijd goed als jullie thuiskomen na een wandeling in een natuurgebied, bos of een plek met hoog gras. Favoriete plekken bij uw honden zijn de nek, de kop, de oren en de poten, maar dat wil niet zeggen dat je teken niet op andere plekken kunt aantreffen op uw hond.

 

Hoe verwijderd u een teek?

Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan te raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid. Dit kan tot wat reactie leiden.

Pak de kop van de teek beet, zo kort mogelijk op de huid van uw hond. Let op: zonder te knijpen.

-Trek met een tekenkaart, tekentang of tekenpincet de teek recht uit de huid.

-Gebruik geen alcohol of olie. Het besmettingsgevaar neemt hierdoor toe.

-Ontsmet eventueel het wondje NA verwijderen met Betadine of Jodium en was uw handen met zeep.

-Ontsmet de tekentang/tekenkaart of pincet in kokend water.

 

Let op: Als u toch een pincet gebruikt, let er dan op dat u niet in het lichaam van de teek knijpt. Pak de teek dus zo dicht mogelijk bij de huid beet. Als u de teek in zijn lichaam knijpt komen de vloeistoffen uit de teek in uw hond en dat zijn precies de stoffen waar uw hond ziek van kan worden.

Als u niet zeker weet of u de teek zelf kunt verwijderen, kunt u ook langs de dierenarts gaan om hem daar te laten verwijderen.

 

Het is altijd beter om ook zoveel mogelijk te voorkomen dat teken zich vastzuigen aan uw trouwe viervoeter.

En ja, ziet u een teek op uw hond verwijder deze dan direct zoals hierboven is beschreven.

Symptomen voor ziekte na een tekenbeet

Er zijn verschillende symptomen waaraan u kunt zien dat uw hond een tekenbeet heeft gehad. In deze gevallen is het verstandig om de dierenarts te bellen.

-uw hond is lui en traag;

-uw hond heeft weinig eetlust;

-uw hond heeft koorts;

-uw hond heeft pijn;

-uw hond heeft verlammingsverschijnselen

-uw hond heeft last van stijfheid of is zelfs kreupel.

 

Neem bij twijfel altijd contact op met uw Dierenarts!

Wat kan ik doen om teken bij mijn honden te voorkomen?

 

De belangrijkste stap in de strijd tegen teken is preventie.

Om teken bij uw hond te voorkomen is het zeker raadzaam om na iedere wandeling uw hond op teken te controleren.

Daarbij is een goede tekenbestrijding,  bijvoorbeeld een Natuurlijke Anti-tekenband zoals de Teek2Go of als u toch kiest voor chemische producten een Seresto halsband of de Advantix pipet eigenlijk altijd gewenst. Want hoe goed u uw hond ook dagelijks checkt op teken, het is altijd beter om ook zoveel mogelijk te voorkomen dat teken zich vastzuigen aan uw trouwe viervoeter.

En ja, ziet u een teek op uw hond verwijder deze dan direct zoals hierboven is beschreven.

Kiest u voor een chemische of toch liever een natuurlijke aanpak?

De hoeveelheid teken kan lokaal sterk verschillen. In sommige gebieden zijn de teken zo talrijk dat je zelfs in tuinen en stadsparken tekenbeten en de beruchte rode ring (Erythema Migrans) kunt oplopen.

Als uw honden regelmatig in een gebied met veel (besmette) teken lopen, kan het verstandig zijn om voor een chemisch middel te kiezen om te voorkomen dat de teken uw honden te lijf gaan. Voor honden en katten zijn er onder andere pipetten en halsbanden in de handel.

U kunt uw dierenarts om advies vragen, maar vergeet niet dat ook chemische middelen geen 100% garantie geven op een teken vrij leven.

 

 

Natuurlijke manier

Er zijn heel veel natuurlijke producten op de markt verkrijgbaar, maar wij hebben ons vooral verdiept in de Natuurlijke tekenbanden met EM-X kralen, ook wel kralenband of anti-tekenband genoemd.

-Tekenband De-Luxe Teek2 Go vindt u ook in onze webshop. Daar vindt u alle informatie.

Geen druppels, tabletten of chemische banden waarbij toch een hoeveelheid gif in het bloed van uw huisdier terecht komt, maar een leuk geknoopte band met 100% natuurlijke, veilige EM-X  kralen die ervoor zorgen dat uw hond minder aantrekkelijk wordt voor teken en vlooien en dus minder snel gebeten zal worden.

De kralen zijn natuurlijk en veilig en ook geschikt voor honden met allergieën en voor pups.

Schapenvet met knoflook

Schapenvet en knoflook is een supplement welke zorgt voor een glanzende vacht, gezonde huid, gezond darmstelsel, sterker immuunsysteem, gunstige invloed op conditie van het hart en de aderen. Knoflook heeft bovendien een anti-parasitaire werking!

 

STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie

Een 100% natuurlijk alternatief voor pipetjes, vlooiendruppels & tekendruppels voor honden en katten. 

 

 

Chemisch of Natuurlijk een teek moet zijn plaats kennen en dat is niet op uw hond!

Heeft u nog een goede tip, laat een berichtje achter in de reacties!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.